EMDR

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en werd ontwikkeld door Francine Shapiro. Zoals de naam het al zegt, wordt er gebruik gemaakt van oogbewegingen. Vaak liggen pijnlijke ervaringen aan de basis van problemen in ons leven. Duidelijke voorbeelden zijn traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik, lichamelijk geweld of ernstige emotionele verwaarlozing die kunnen leiden tot een negatief zelfbeeld.

Ook ervaringen waar niet zozeer de intensiteit alswel de chroniciteit of de herhaling van het gebeuren kenmerkend waren, kunnen sporen hebben nagelaten bij een persoon, bijvoorbeeld een kind dat gedurende jaren geplaagd/gepest werd en daardoor een negatief zelfbeeld heeft ontwikkeld.

Soms is het verband tussen de pijnlijke ervaringen en actuele probleem duidelijk, zoals schrik om met de auto te rijden na een auto-ongeluk, vaak is die link veel minder duidelijk. De eerste fase van de therapie zal er dan ook uit bestaan om na te gaan of het huidig probleem sowieso gelinkt kan worden aan pijnlijke, onverwerkte herinneringen.
Hoewel dit bekend staat als een vrij ‘snelle’ therapievorm, zijn verkennende gesprekken nodig om een correct beeld te krijgen van de grond van een probleem. Het is belangrijk met dit deel van het proces rekening te houden. Om het welzijn van mijn cliënten te garanderen is het gebruik van EMDR iets dat weloverwogen dient te gebeuren en dat tijd vraagt. In een eerste sessie zal EMDR dus zelden gebruikt worden.

Garantie op kwaliteit

Omdat EMDR een vrij specifieke aanpak is, is het belangrijk te weten dat ik een opleiding volgde bij Integrativa in Aalst. Zij zijn een instituut die erkend zijn door EMDR Belgium en bieden tot op heden als enige in België een opleiding aan die erkende therapeuten levert. Dit levert geen garantie op slaagkansen, maar geeft wel garantie over de kwaliteit van de visie en het gevolgde protocol.

Indien u meer wil weten over dit onderwerp, kan u een kijkje nemen op de onderstaande websites via de volgende linken:

Integrativa

EMDR Gent

EMDR Belgium

EMDR Belgium

Thema’s

EMDR is aangewezen bij heel uiteenlopende thema’s:

  • Specifieke fobieën (spinfobie, claustrofobie, vliegangst,…)
  • Omgaan met negatieve levenservaringen
  • Meer complexe traumatische ervaringen